„За сушата и сватбите“ е заглавието на постановката, която дава старт на сезон 2017/2018 на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора.

Още при първоначалния прочит на брошурата, с която идва билета, се отрупваш с очаквания какъв ще е сюжетът, разигран на сцената.


Режисьорът Надя Асенова е избрала да обедини няколко разказа на Елин Пелин, за да ни пренесе в един оптимистичен свят, изпълнен с надежда, в който винаги има място и за любов. По много изкусен начин се преминава от история в друга такава, с общата тема – щастието в живота и намирането на сродна душа.


Ключовите думи за Елин-Пелиновия разказ са селото, селяните, трудът и пейзажът. Всички тези съществени елементи са ни поднесени и на сцената от актьорите Христофор Недков, Иван Калошев, Стефан Борисов, Светла Тодорова, Миленка Сотирова и др. Не липсват житейските и морални конфликти, както между героите, така и във всеки един от тях, изправяйки се пред нравствен кръстопът. Те, от своя страна, освен дилемата дали да се отдадат на природните си пориви, или да останат верни на моралните си ценности, носят в себе си и чест, трудолюбие и мъдрост. Света на селянина е богат, когато има работа, тя осмисля ежедневието му и когато сушата присъства, трудът отсъства. Това ги поставя в една неудобна и необичайна среда, но въпреки това не губят надежда и желанието си за веселба. А времето винаги е подходящо за любов, защото "Бог взима, но и Бог дава". В случая ни дава цели три любовни линии, като има за всекиго по нещо: от безразсъдната импулсивна любов, през непозволената и грешна до добре премислената такава.


А как детайлно да опишеш пейзажа с няколко декора? Тук се включва и друго сетиво – слухът. Музикалната адаптация е на Ангел Чакъров. Природните звуци на фона на диалога, народната музика във флирт с играта, всеки тон в залата е точната доза стимулация за целостта на картината. Всичко това, в допълнение с костюмите, които са дело на Тодор Райков, придава на постановката една завършеност, а на героите – автентичност.


Сушата поставя героите в неудобна позиция, а как ще се измъкнат от нея и кои разкази е избрала да видим Надя Асенова, ще разберете, когато посетите пиесата. Следващата дата, на която ще се играе, е 18 септември, от 19 часа.

Не е типичният драматизъм, с който сме свикнали, когато четем Елин Пелин. Залата освен с оглушителни аплодисменти, бе изпълнена и с голяма доза смях. Очакванията, с които влизаме в залата, са напълно удовлетворени. Един напълно задоволителен старт на 98-ия театрален сезон. Пожелаваме успехи на постановката и не забравяйте, че "сушата по земята не е страшна, тя отминава. Страшна е сушата в душата".

 

Автор

Дива и непокорна. Единственото постоянство на Мария е в любовта към семейството, добрите приятели, добрата музика и добрата литература. Ценител на храната и любител в поезията. Животът ѝ е стихосбирка.

Напишете коментар