
"Всичко на масата" е един от впечатляващите романи на Чарлз Буковски, за чиято театрална интерпретация вече сме ви разказвали. Днес отново ще отправим поглед към масата, но този път съвсем буквално, за да обърнем внимание на приборите, с които може да ни срещне една официална вечеря. И да обсъдим за какво служи всеки от тях.
Възможно е да ви се е случвало да се озовете на трапеза, на която има твърде много вилици, лъжици и ножове, което да доведе до конфузна ситуация, в която се чудите дали сте избрали правилния прибор за основното и дали не си взимате от салатата с погрешната вилица.
Най-важното, което трябва да запомните, е че приборите са подредени в последователността, в която ще ги използвате. Започва се от най-външните, докато се стигне до тези, намиращи се плътно до чинията.
Когато режете ястието си с нож, трябва да го хванете максимално близо до острието. Ако режете риба обаче, правилният захват наподобява държенето на молив.
При аранжирането на масата, остриетата на ножовете винаги трябва да сочат навътре, като самите ножове са поставени от дясната страна на чинията. Вилиците пък стоят винаги отляво.
Ако се сервира супа или на масата е поднесен сос, който изисква използването на лъжица, тя също се поставя отдясно, като разположението ѝ е от най-външната страна.
Интересно място намират десертните лъжица и вилица, които обикновено са най-малки. Те стоят плътно над чинията, като подредбата им е перпендикулярна на останалите прибори.
Можете да се сдобиете с комплект прибори за хранене, с който наведнъж да си осигурите всички необходими прибори за една изискана вечеря. Стандартното му съдържание е ножове и вилици за основно ястив, супени лъжици, чаени лъжички, десерти вилици, лъжици за сервиране, вилици за месо, супен черпак, черпак за сос, щипка за захарни кубчета, лъжичка за захар,лъжица за салата, вилица, шпатула за десерти и лъжица за сметана. Или казано с други думи - абсолютно всичко за аранжирането на вашата специална трапеза.
Коментари