Нийл Гейбъл е написал това невероятно и задълбочено изследване на въпроса какво означава да бъдеш Барбра Стрейзанд и какво ѝ е струвало да се превърне в себе си, със сърцето на почитател и ума на фройдист. Проследява подробно и прозорливо изпълненото с трагедии детство на Барбра Стрейзанд и страданията, понесени от група съседи- грубияни, които я тормозели заради големия ѝ нос и бедността ѝ и показва как в нея се е породила непреклонната ѝ – и стряскащо точна – вяра в уникалната сила на артистичния ѝ талант.“ - The Wall Street Journal

Завладяващ разказ, отдаващ почит към именитата актриса с колосална дарба. Барбра Стрейзанд е истински феномен в културата, отправила дръзко предизвикателство към холивудските стандарти за красота и обаяние и надделяла над тях.

Vanity Fair наричат Барбра Стрейзанд „най-успешната и талантлива изпълнителка на своето поколение“. Пианистът Глен Гулд определя гласа ѝ като „едно от природните чудеса на епохата“. Стрейзанд покорява върховете на развлекателната индустрия – известната вокалистка изгрява като първокласна звезда на Бродуей в мюзикъла „Весело момиче“, след това спечелилата Оскар актриса става продуцент и режисьор. Личността и творчеството ѝ се превръщат в недостижим символ в културата, чието влияние надхвърля пределите на шоубизнеса. Родената в Бруклин Барбра Стрейзанд преодолява огромни препятствия по пътя към успеха и сред тях са нейният еврейски произход и възпитание. Отхвърляна, обиждана, дори ругана в началото на кариерата си, понеже играела твърде по еврейски или изглеждала твърде еврейски, тя блестящо превръща своята същност на еврейка в метафора на различието, което в крайна сметка ѝ помага да постигне възмездие за всички отхвърлени или поставени в положение да са безсилни.

„Великолепна… Гейблър живо и в подробности разглежда смайващите постижения и простиращото се надалеч влияние на певицата, актрисата и режисьорката Барбра Стрейзанд… С лишено от пристрастия възхищение към упорития ѝ отказ да отстъпи пред натиска от страна на развлекателната индустрия или медиите, Гейблър очертава плодотворната артистична и обществена територия, която блестящата и пряма Барбра Стрейзанд си извоюва като десетилетие след десетилетия постъпва съгласно собствените си правила и разбирания.“ - Дона Сийман, Booklist

Различието е призмата, през която Нийл Гейблър изследва живота и кариерата на Стрейзанд – момиче, което определя себе си като обикновено в свят на блясък, ексцентрично момиче в свят на традиции – и показва колко важен за триумфа на Стрейзанд като един от гласовете на епохата е фактът, че тя е различна.   

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар