Юми Реджеб пред VIBES: За да си добър журналист, трябва да си добър човек


С Юми Реджеб се срещаме през един слънчев следобед, за да си поговорим за списания, журналистика, психология, родителство и любов към езика. "Интервюто" ни започва много преди да включа диктофона - обсъждаме странното ни за повечето хора привличане към коректорската дейност, породено може би от ширещата се неграмотност, споделяме си култа към домошарство, разискваме тенденциите в българската и световна журналистика. Нямам нужда да я записвам, тъй като попивам всичко, което казва - тя внимателно си подбира думите и за всеки въпрос има подготвен аргументиран отговор. И все пак включвам записващото устройство - за да съм сигурна, че няма да изпусна нещо важно.

Юми е на 24 години, а в журналистиката влиза още щом започва да учи въпросната специалност. На 21 години става най-младият издател, поставяйки основите на списание PregnancyDiary. И днес, три години по-късно, успешно жонглира между работата като главен редактор на своята първа периодична рожба, PR на популярен столичен клуб, главен редактор на сайта за родители на в-к "24 часа" и студент магистратура Детска психология. А, да, споменах ли, че пише и книга?

И ако очаквате зад този образ да се крие дръзка млада дама, грешите. Юми е интелигентно и много добре възпитано момиче, което подранява за срещата ни и някак между другото споменава, че обожава домашния уют, не е стъпвала в дискотека от години и ако срещне правилния партньор, няма да се замисли да остави кариерата си на заден план в полза на семейството.

Споделя обаче, че често хората имат друга представа за нея. Очакват, че зад поддържаната визия се крие човек с огромно самочувствие, а всъщност желанието да изглеждаш добре далеч не е правопропорционално на егото. И тя е готова да ги опровергае във всеки един момент.

Говорим си за избора на професия в сферата на журналистиката - днес, когато всички се сблъскваме ожесточено с феномените фейк нюз и таблоидна преса. За Юми Реджеб да бъдеш журналист означава да носиш отговорност. Да осъзнаваш, че един твой материал може да остави дълбоки следи в нечий човешки живот и предпазливо да използваш перото си. Да доказваш, че съвременният образ на журналиста не е гротеска и синоним на най-лошите човешки качества, а всъщност представлява творец, който умело си служи със силата на думите, разказвайки истории, които си заслужава да бъдат прочетени. Защото за да си добър журналист, на първо място трябва да си добър човек. И в това тя е напълно убедена.

Питам я защо е решила да се насочи към майчинството, когато тя самата все още не е родител. Защото това е най-чистата страна на журналистиката, отговаря ми тя. И няма как да не се съглася. Допълва, че се е уморила от работата в т.нар. български лайфстайл, в който главни действащи лица са хора, известни с това, че са известни. Сред целия този кич и позьорство няма нищо истинско, нищо, което си заслужава. А днес всичко, което ѝ е нужно, за да се зареди емоционално, е просто дори и една снимка на някой от най-малките ѝ читатели. И това ѝ стига.

PregnancyDiary е списание, което излиза веднъж на три месеца. Юми вярва, че това е една от причините изданието да бъде вече три години на пазара, непрекъснато отбелязвайки ръст в продажбите. Според нея именно в очакването се крие очарованието, както и в липсата на пренасищане. Тя не цели да създава количество, а качество. И го прави успешно.

Решава да постави основите на списанието, когато е едва на 21 години, но е осъзнала, че на пазара няма съвременно българско списание за майки. Заедно с екипа, който включва и лекари, специалисти в различни области, помагат на родителите да отгледат децата си по един по-информиран начин. И макар че в буквален превод името на изданието се превежда като "дневник на бременността", в него отговори на своите въпроси могат да намерят от родители, които току-що са разбрали, че ще стават такива, до майки и бащи на 7-8-годишни деца.

В работата си Юми Реджеб прилага една лишена от масовост практика: тя дава поле за изява на майки, които са непопулярни или казано с други думи, между страниците на PregnancyDiary няма да видите набедени за майки за пример плеймейтки и поп-фолк певици, категорична е тя. Най-важно за нея е всяко тримесечие да издава продукт, който действително е от полза на родителите, в който ще намерят полезна информация и който, дори за няколко часа, ще ги накара да се почувстват по-добре.

Следващият брой излиза на 30 юни и ще бъде типично летен. В него ще откриете подходящи за сезона статии, а под секрет ви казваме, че VIBES ще присъства с любопитно интервю между неговите страници.

*Снимки: Костадин Кръстев-Коко

Станислава Симидчийска
Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни