Предпазете Android устройството си от любопитни погледи


Сигурно ви се е случвало неведнъж - малкият ви братовчед или приятел "заемат" най-безцеремонно телефона ви, за да си проверят социалните мрежи или пък да изпратят някое друго съобщение. Бог знае обаче докъде стига любопитството им, когато личният ви смартфон е попаднал в ръчичките им.

Ако използвате устройство с операционна система Android, то имаме добри новини за вас - вече има хитро решение, което да приложите против досадниците, поискали да си играят с телефона ви. Android Lollipop включва полезни функции, които да вкарате в употреба в подобни ситуации. Ето и как да ги използвате.

Режим "гост"

 

Както и можете да се досетите от името на функцията, тя работи точно така, както и на персоналния ви компютър, например. Общо взето, вашият приятел или роднина ще ползва телефона ви със специално създаден "гост" акаунт, който да не му позволи достъп до личните ви файлове или апликациите ви.

Провлачете надолу от горната част на екрана си с два пръста, цъкнете върху вашия аватар (горе вдясно), след което изберете Гост (или "добавете гост", ако все още не сте го настроили). Апликации като Gmail или Play Store ще могат да бъдат използвани от вашия "гостенин", ако той въведе данните за личния си Google акаунт. Lollipop пък ще работи в своята фабрична функционалност, което ще запази личното ви пространство непокътнато.

Блокирана ще бъде функцията за изпращане на SMS, както и възможността за обаждания. В режим "гост", човекът зад смартфона няма да има достъп и до backup и reset менютата, както може да се очаква. Общо взето, режимът е подходящ за хора, на които имате доверие да браузват онлайн, да играят игри, да проверяват акаунтите си в социалните мрежи и т.н., без да навират любопитен поглед там, където нямат работа.

"Заковаване" на екрана

1350388130991283557

 

Още една от изключително полезните функционалности на Android Lollipop, свързани със сигурността на личното ви пространство. С няколко думи, функцията "заключва" ползващия устройството в една единствена апликация, без да му даде възможност да отвори друга. А за да се случи това, нужен е PIN код, който той вероятно не притежава. Или поне се надяваме да не притежава.

Ето и как да използвате хитрата функция. Отворете апликацията с настройки на телефона ви, след което натиснете "Screen pinning", разположено под "Advanced". Следващата стъпка е елементарна - просто включете бутончето на режим "On".

За да използвате "заковаването", натиснете Overview бутона на устройството (квадратчето в долния десен ъгъл на телефона ви) и намерете апликацията, която искате да "заключите". Когато попаднете на желаната такава, просто я "заковете" и воала - смартфонът ви е напълно защитен от любопиството на човека, който го ползва във въпросния момент.

 

Константин Симидчийски
Константин Симидчийски

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни