3 конфитюра за начинаещи сладкари


Винаги съм оценявала високо предимствата на домашната храна, а през последните няколко години установих, че ми доставя и удоволствие да я приготвям. При добро планиране смея да твърдя, че не ми отнема много време, а добавената стойност за семейството ми си заслужава всяка минута.

Преди няколко месеца получих книгата "4 сезона в буркани" и нямах търпение да опитам за пръв път чудото на домашно консервираната храна. До този момент всичко, което съм приготвяла, беше за директна консумация, но реших, че е време да премина на следващо ниво. И избрах три конфитюра, с които да проверя кулинарните си възможности.

Първо, начинанието се оказа изключително лесно. В общи линии - измиваш плодовете, нарязваш ги и ги слагаш в голям съд, за да се сварят. След това изсипваш в бурканчета, които се обръщат веднага.

Второ, спестих или замених някои от съставките, но това по никакъв начин не се отрази на вкуса, дори напротив - мисля, че това са едни от най-вкусните конфитюри, които съм опитвала.

Трето, приготвих всичко в двойни дози, затова нека фактът, че количествата от моите описания не съвпадат с тези от книгата, не ви притеснява.

А ето и отделните рецепти по начина, по който ги приготвих аз самата.

Конфитюр от сини сливи и шоколад

Необходими продукти:

2 кг сини сливи
1 кг захар
1 ч.ч. сангрия (в рецептата е посочено червено вино)
1/2 тъмен шоколад

Начин на приготвяне:

Измих сливите, нарязах ги на парченца и ги посипах със захарта, след което ги оставих да престоят една вечер.

На другия ден ги прехвърлих в голям съд, залях ги със сангрията и ги сложих да се варят като често разбърквах, защото се притеснявах да не загорят.

Когато конфитюрът започна да се сгъстява, добавих половин тъмен шоколад и бърках, докато се разтопи.

Още горещ го прехвърлих в сухи бурканчета и веднага ги обърнах.

Конфитюр от праскови, малини и розе

Необходими продукти:

2 кг праскови
1 кг малини
1 кг захар
1 ч.ч. розе

Начин на приготвяне:

Тук трябваше да разтопя захарта в розето (според книгата), но аз реших просто да сложа прасковите със захарта на котлона и да ги залея с розето. Когато конфитюрът започна да се сгъстява, добавих малините и варих още, докато се получи хомогенна смес.

Пак горещо го прехвърлих в бурканчета, които обърнах след това.

Сладко от боровинки с мента

Необходими продукти:

2 кг боровинки
1 кг захар
сушена мента на око (по рецепта е прясна, но нямах налична)

Начин на приготвяне:

Боровинките се посипват със захарта и се слагат да врат на умерен огън. Когато сладкото започне да се сгъстява, се посипва с прясна мента (аз имах домашна суха), но не прекалено, за да не бъде ароматът прекалено силен.

Още горещо, сладкото се изсипва в бурканчета и се обръщат.

Станислава Симидчийска
Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни