8-те най-полезни храни при -8°C (или -18°C)


Определено повечето от нас свързват зимата с коледните преживявания, звъна на камбаните, мъждукащите лампички и топлотата, която този сезон въпреки студеното си време заражда между хората. Горещ шоколад, чай, червено вино, безкрайни филмови дни и приятна компания.  Размяна на подаръци и на много любов. Да, да и да. Но, за жалост, не е само това. Течащият нос и неприятната, но константа кашлица ни намират някъде по пътя за работа, училище или университет и не искат да ни пуснат.

Храната е едно от най-могъщите неща на тази земя и ето, че отново ще ни спаси от възможните неприятни моменти през зимата. Освен за удоволствие и наслада на сетивата, храната има силата да ни предпази от настинка и да помогне на имунитета ни да се пребори с всичко, на което минусовите температури, снегът и сковаващия вятър ще го подложат.  Грабвайте пазарските чанти, защото ние вече сме ви подготвили списък за пазаруване:

Червени чушки (пиперки)

Всички сме чували, че цитрусовите плодове са най-ефективни за стимулация на витамин С при борба с настинките. Малко известно обаче е следното: „Пиперките съдържат три пъти повече витамин С от портокала и са далеч по-ефективни", обяснява специалист по храненето и основател на Nosh Detox - Geeta Sidhu Robb. "Витамин С намалява умората, като същевременно укрепва имунната система на човек, която е жизненоважна по време на по-студените месеци. "Червените пиперки също съдържат фитохимикали и каротеноиди (които му придават пигмента), по-специално бета-каротин, които ви даряват с антиоксидантни и противовъзпалителни средства."  - продължава Geeta.

Пушена сьомга

Един от основните рискове от прекараните часове на студеното време е вредата, която ниските температури могат да причинят на кожата ни. Решението за това идва в порция пушена сьомга, която със сигурност ще ни помогне да се справим с това. "Освен че са необходими за сърцето, мозъка и здравето на очите ни, Омега-3 и Омега-6 мастните киселини, открити в пушената сьомга, играят съществена роля в структурата и външния вид на кожата", обяснява диетологът и автор на The Natural Health Bible for Women, д-р Мерилин Гленвил. "Мастните киселини", продължава тя „са включени в клетъчните мембрани на епидермиса (горния слой на кожата) и образуват матрица около клетките, което спомага за поддържането на бариерната функция на кожата и предотвратява изсушаването на кожата, което може да се появи през зимните месеци."

Сирене

Подобно на витамин С, витамин D също е жизненоважна част от всяка зимна диета заради приноса му към доброто ви психическо здраве. "Има причина (различна от бляскавия шоколадов тен), поради която топлото лятно слънце винаги носи усмивки на лицата ни и това е изобилието от витамин D, който ни дава", обяснява Sidhu Robb. "Витамин D е най-ефективният начин да се победи депресията и потиснатостта. Той играе решаваща роля в превенцията на заболяванията и поддържането на оптимално здрав организъм. Недостигът му „изключва“ част от мозъка и хипоталамуса от работата на организма, което на свой ред може да ни накара да се чувстваме сънливи и демотивирани." Какво общо има сиренето с това? Ето я добрата новина. То е известно като храна, която увеличава нивата на витамин D, подобно на яйчения жълтък, портокаловия сок, соевото мляко и зърнените храни, така че в никакъв случай не го пропускайте.

Банани

Ако все пак сиренето не е сред вашите любими продукти, бананите също могат да ви помогнат, ако откриете, че настроението ви спада през студените и мрачни зимни месеци. Те повдигат  нивото на серотонина (или иначе казано “feel good” хормона).  „Тялото произвежда серотонин от триптофан, който се среща естествено в храни като банани, риба, соя, бадеми и фъстъци", добавя тя. Ако смесвате горепосочените храни с нерафинирани въглехидрати като кафяв ориз, пълнозърнест хляб или овес, това ще бъде още по-полезно, тъй като ще насърчава тялото да отделя инсулин, който помага да се транспортира триптофана в мозъка, където на свой ред се произвежда серотонин.

Гъби

Гъбите са чудесно допълнение към зимната диета, според Sidhu Robb, поради антивирусните и антибактериалните им свойства, които се борят с всяка инфекция, постъпила в организма ни. "В частност, гъбите са източник на витамин D, който помага за максимално подсиливане на имунитета", отбелязва специалистката по хранене. "Гъбите осигуряват редица важни хранителни вещества като селен, който е антиоксидант, както и ниацин, калиева мед и фосфор, които се грижат за добрата работа на тялото ни. Освен тях, в гъбите откриваме още протеин, витамин С и желязо".  При прием на гъби, за да сте сигурни, че ще се възползвате от предимствата им и ще успеете да извлечете всичко изброено, специалисти съветват варенето или цялостното им готвене при пълна термична обработка, защото "клетъчните им стени са несмилаеми, освен ако не са изложени на топлина".

Мазна риба

Дробовете са сред най най-уязвимите части на тялото ни през зимата.Те са податливи на настинки и респираторни инфекции. Но Омега-3, която "спомага за увеличаване на въздушния поток и защита на белите дробове", обяснява д-р Гленвил, ще ви накара да забравите за възможно разболяване. "Опитайте се да ядете храни, богати на Омега-3 мастна киселина, около три пъти седмично. Такива са мазните риби сардини, аншоа, херинга, сьомга, скумрия, съветва диетологът.

Боровинки

"Дивите боровинки съдържат най-активните антиоксиданти от всички пресни плодове, благодарение на високите нива на антоцианините", казва Geeta Sidhu Robb. "Антиоксидантите дават нужното на организма да се противопостави на вредите, причинени от токсините и свободните радикали, като му помагат да се защитава от опасни патогени (причиняващи болестите)" – идеални са за изчистване на тялото през зимата.

Канела

Ако вие, подобно на всички останали тази Коледа, планирате да ядете от всичко и то по много (та нали затова са празниците!), уверете се, че имате канела в голямо количество. "Канелата е една от най-съживяващите билки в природата, пълна с мощни антиоксиданти - повече от почти всички други подправки и билки - може да допринесе за ускоряване на метаболизма ви, както и за подпомагане на храносмилането, леко затопляне на стомаха и разграждането на храната по-ефективно ", казва д-р Мерилин Гленвил.

Наталия Бекярова
Наталия Бекярова

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни