Домашно приготвено суши: първи (и успешен) опит


Има доста ястия, които се страхувам да приготвя и едно от тях доскоро безспорно беше суши. Тази японска храна определено ми е една от любимите, но все си мислех, че технологията по създаването ѝ е изключително сложна и със сигурност не е нещо, с което да експериментирам в домашни условия.

През последната година обаче все повече познати започнаха да опитват направата ѝ вкъщи, която се оказваше винаги успешна. Аз обаче продължавах да проявявам нулев интерес, защото вътрешно бях убедена, че за тази храна трябват не само добро желание, но и наистина много добри умения.

Напоследък обаче приготвянето на суши в домашни условия започна все по-често да изниква пред погледа ми. От специални промоции на азиатски продукти в големите супермаркети, през блог постове, до снимки на приятели в социалните мрежи. Реших, че е време най-сетне да се престраша и аз също да опитам. Пък, каквото сабя покаже... или рогозката за навиване, в случая.

Трябваше да посетя три магазина, за да се сдобия с всички необходими продукти. Това, което ви е нужно за начало, са:

Кори нори
Оризов оцет
Ориз за суши
Соев сос
Уасаби
Джинджифил

И следва плънката, която е по избор. Аз избрах следните съставки:

Крема сирене "Филаделфия"
Пушена сьомга (100 гр.)
Авокадо
Краставица

Необходима е и рогозка за навиване. Аз не намерих специална, затова купих такава, която се използва като подложка за чинии и ми свърши чудесна работа.

Първо сварявате 250 гр. ориз в съотношение 1:1. През това време можете да си нарежете зеленчуците и сьомгата на дълги ленти. Когато оризът е готов, го поръсвате с 3-4 с.л. оризов оцет.

След това разстилате рогозката, върху която ви съветвам да сложите прозрачно фолио, за да не се цапа. И отгоре слагате първата кора нори.

Покривате я с ориз и в самото ѝ начало (като сте оставили 2-3 сантиметра празни) нареждате плънката. В моя случай това беше намазване с крема сирене и нареждане на лентичките авокадо, сьомга и краставица. Разбира се, вие решавате дали да слагате от всичко наведнъж, или да приготвяте различни видове.

И идва ред на навиването. С помощта на рогозката процесът е изключително лесен. Просто притиснете малко в началото и после в края. Преди да започна, изгледах едно видео в YouTube, което ви споделям и тук.

Ако използвате ръцете си при покриването на корите с ориза (аз използвах лъжица), сложете до себе си купа с вода, в която да ги изплаквате.

Накрая идва ред на рязането. Моят съвет е да използвате остър нож, за да не се смачкват парчетата суши. Също така е добре да го изплаквате след 2-3 нарязвания, защото това също оказва влияние на процеса.

Първоначално срязах дългото парче суши по средата. След това същото направих и с новите две половини и след това - още веднъж. От 10 кори, половин пакет ориз, половин краставица и останалите съставки се получиха цели 80 парчета суши.

При следващ опит може би ще опитам и нови съставки. Като за начало обаче реших да заложа на сигурните основи и резултатът се получи доста добър като за начинаещ ентусиаст. Така че, ако и вие сте почитатели на тази част от японската кухня - не се страхувайте да опитате уменията си у дома. Струва ми се, че е почти невъзможно да се сбърка.

Станислава Симидчийска
Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни