Една година кулинарна Франция


Преди няколко години открих един жанр в литературата, който още след първата прочетена книга прикова вниманието ми и даде да разбера, че ще продължим да се срещаме. Бих го определила като гурме в света на книгите, при това не само преносно, но и напълно буквално. Защото става въпрос за романи, които съвсем спокойно могат да бъдат наречени кулинарни.

Тук не става въпрос за готварски книги или за скучни истории, разказвани в кухнята. Тези симпатични четива са леки, по-малко драматични и наистина се случват на фона на рецепти, вкусове и аромати, които не те оставят да четеш спокойно, без да се запасиш с нещо за хапване.

"Една година в Париж" от Ан Ма е една от тях. Заглавието ѝ дава само бегла представа за това какво се крие между страниците. Главната героиня наистина прекарва една година във френската столица, но междувременно всеки месец посещава по някое автентично кътче от страната, дало началото на специфични ястия от френската кухня.

А те са толкова много... Ан, както се казва и самата централна фигура в романа, описва с типично американско възхищение храни, които и у нас познаваме добре, но сякаш за пръв път ги виждаме през нейния поглед. Лично аз не съм си представяла, че някой може да се прехласва по кисело зеле или наденички, но за всичко си има първи път.

С коя храна е известен Лион? А Бретан? А самият Париж? Главната героиня изследва всички тези места, заедно с още няколко пъти по толкова, запознавайки читателя с френските нрави от различните части на страната, традициите и дори предразсъдъците.

Няма да ви издавам нищо повече от кулинарния роман. Но ще ви споделя една рецепта от него, която нямам търпение да опитам. Да, това е другото симпатично нещо в него - всяка глава завършва с по една рецепта на традиционното ястие, заради което Ан е посетила конкретно място във Франция.

Супа с писту

За 6 порции

450 г пресен необелен бял боб или 1/2 чаша зрял бял боб, почистен и накиснат за една нощ
450 г пресен необелен червен боб или 1/2 чаша зрял червен боб, почистен и накиснат за една нощ
900 г зелен фасул, почистен и нарязан на парчета по 2,5 см
900 г тиквички
2-3 средни картофа
1 чаена чаша фиде
1 голяма китка босилек, измит и подсушен
2-3 големи скилидки чесън
1/4 чаена чаша зехтин (или повече, на вкус)
650 г зрели домати
сол и черен пипер на вкус
За поднасяне - 1 чаша настърган пармезан или грюер, или и двете

Приготвяне:

Ако използвате пресен боб - обелете и изплакнете белия и червения боб. В голяма тенджера сложете трите вида боб и залейте със студена подсолена вода (около 2,3 литра). Кипнете на умерен огън, като обирате пяната. Намалете огъня и оставете да къкри 15-20 минути, докато бобът започне да омеква. Продължете с рецептата.

Ако използвате зрял боб, в голяма тенджера сложете белия и червения боб и ги залейте със студена подсолена вода (около 2,3 литра). Кипнете на умерен огън и обирайте пяната. Намалете огъня и оставете да къкри около 1 и 1/2 часа или докато бобът омекне. Времето за варене на зрелия боб варира, затова опитайте дали е омекнал, преди да продължите с рецептата.

Докато бобът се вари, обелете тиквичките на ивици и ги нарежете на кубчета с големина 2,5 см. Обелете и нарежете картофите на също толкова големи кубчета. Прибавете тиквичките, картофите и нарязания зелен фасул в тенджерата. Кипнете, намалете огъня и оставете да къкри, докато тиквичките се разпаднат (около един час), като с вилица намачквате срещу стената на тенджерата малко картофи и тиквички, за да сгъстите супата. Леко засилете огъня и добавете фидето, като оставите да ври на много тих огън. Опитайте и подправете.

Докато супата ври, пригответе писту. Обелете доматите, махнете им семената и ги блендирайте или рендосайте. Окъсайте листата босилек. Обелете чесъна и го нарежете на едро. В блендер или друг подходящ уред сложете босилека, чесъна, зехтина и щипка сол. Блендирайте, като спирате от време на време, за да остържете сместа от стените на работната купа. Прибавете доматения сос и направете гладко пюре, като добавите още зехтин, ако е необходимо.

Свалете супата от огъня. Прибавете пистуто и разбъркайте добре. Поднесете заедно с купичка настъргано сирене. Можете да направите супата предварително и да я притоплите. Чудесна е и студена.

 

Станислава Симидчийска
Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни