От Skins до Euphoria – носталгия по тийн сериали

Всички сме били дребни и впечатлителни. А по-малкият избор ни доставяше възторзи лесно. Като любимите ни тийн сериали от юношеските години, в които всеки се влюбваше със скорост на усмивка и припознаваше гимназиалните си драми, натежали от глупост и повратни точки.

През далечната 2005-та свалих торент програма и първия си сериал. One Tree Hill - продукция на Марк Шуон и CW, класическа романтична драма за американски ученици, които се борят с първи любови, незаинтересовани или липсващи родители, тормоз, идентичност.  В "Самотното дърво на хълма", както БНТ опустошително го кръсти, валяха всякакви изблици на патетичност и клиширани образи. Все пак, Пейтън Сойер (Хилари Бъртън) и Лукас (Чад Майкъл Мъри) белязаха важна ера от живота ми, участват в ютубърските ми фендъм клипчета и обожавам все още тази история.

One Tree Hill
One Tree Hill

Изтормозени творчески души и съдбовни чувства, досущ първата ми любов, покрай която разбрах що е душевна химия. София Буш (в ролята на Брук) също плаче и драматургства прекрасно. Ако ви липсва и не сте гледали “30 причини защо” (30 Reasons Why), има как да се вмъкнете отново в ума на суицидни юноши, търсещи отговори и себе си. Life Unexpected, който не издържа дълго в ефира, е друго мило заглавие за отношения родители-деца, в случай че не ви е важно да е ново, ако е непознато.

Вероника Марс
Вероника Марс

“Вероника Марс” (Veronica Mars), завърнал се тази година с четвърти сезон (а приключи 2007-ма, wtf), е сред любимите тийн кримита на сегашните 30-годишни сериозни жени, а току-виж и мъже са вехнели по Кристен Бел и суровата й невинност. Вероника разрешава мистерии, бута се в пастта на вълка и се влюбва в мистериозен гадняр с добра душа. Доста отракано момиче, да вметнем остарял жаргон, може би й съперничи само Блеър Уордолф от “Клюкарката” (друга TV класика) и Алисън от “Малки сладки лъжкини”.

Ривърдейл
"Ривърдейл"

Тази алфа женска енергия и разшифроване на престъпления можете да откриете и в “Ривърдейл” (Riverdale). Той е още актуална и излъчваща се продукция – съдържа смърт, заплахи, улични банди, споделени трепети, но трудни връзки. Всички спречквания са подплатени с мрачна атмосфера и натягаща музика, внушаващи епик настроение. Леко е наивен, но, като за жанра си, въвлича и задържа погледа. Актьорите са чаровни лица като Лили Рейнхарт (Бети) и Коул Спраус (Джъгхед), биващи  реална и екранна двойка.

Skins
Skins

Дойде време за неприкритите ми любимци. Смятам, че британските сериали, за разлика от оригиналите на The Office и Shameless, най-често бият освен по реализъм, така и по качество, американските си уонабита. Skins (2007-2013) e доказателство, че премеждията на подрастващите, освен брутални, пленяват с катарзиси и смелост, ако са изиграни и написани добре. Цял подсвят и друго измерение са препятствията, дето изграждат човек, пуснат в тълпата, която все още не лекува, само създава комплекси. Дните - буреносни и упоени с дим, гаджетата се сменят, а предателствата не спират да ровят за любов под себе си. Тук групите герои се сменят със сезоните за по-неразводнено изживяване. Но все съставляват Rebel поколение, за което секс, алкохол, наркотици и его шпаги са закуска, не парти добавка.

Еуфория
"Еуфория"

Асоциирам биполярната Ефи (Кая Скоделарио) с Ру на Зендая (актриса, певица и танцьорка), която тазгодишната Euphoria ни довя – сериал с американски одежди, но далеч от захаросан. И двете са така уморени, така наясно, но счупени по красив начин. Сам Левинсън (създател и сценарист на “Еуфория”) е гениален тип, на когото благодаря за трите дни удоволствие в осем серии. Също като в Skins, и тук на всеки герой се обръща серия внимание, така че да стане ясно какво го мотивира да е леке, кухо барби или sex addict. Дълбок и вълнуващ сериал, заплел много теми, препоръчвам.

А за да дохваля UK вълната, ще вметна и “Особняци” (Misfits), в който  Рамзи от “Игра на Тронове” играе срамежлив интроверт, далеч от изрод. Там гъмжи от цинизъм, морално втасали персонажи и суперсили. Като Smallville или Heroes, но брит стил.

Ориндж Каунти
"Ориндж Каунти"

“Ориндж Каунти” (The OC) май помним с кавър на “Hallelujah” в тон с Раян, носещ безжизнено тяло на ръце. Няма да казвам чие, ако не помните или не сте гледали. Култово шоу за богаташки хлапета със своите дилеми и страсти. Не знам дали си заслужава, но чакахме епизоди настървено и жадно по ТВ и нет мрежи. Сега си имаме “Дневниците на вампира”, “Малки сладки лъжкини” (свършили вече), Stranger Things, Shameless (супер добър) и You с Пен Баджли от Gossip Girl - повече психотрилър от тийн драма, но отличен избор.

Момичетата Гилмор
"Момичетата Гилмор"

За финал препоръчвам “Момичетата Гилмор” (Gilmore Girls), който отдавна приключи, но през 2016-та пуснаха 4 нови серии, съхранили духовития тон и класа на сериала. Той е официално най-смешното нещо, дето съм гледала, и не, не е женски – добрите шеги нямат пол. Ползвайте носталгията, пускайки си нещо любимо, новото невинаги е синоним на по-добро.

Мартина Чалъкова
Мартина Чалъкова

Завършила съм психология, но по-силно и натурално ме влече философията. И дървената, и по-смислената. Обичам да пиша, пея и да бъда пометена от стойностно кино, поезия или перфектно изречение. Интересувам се от катарзиси и всичко, което е емоционално наситено. Стилово съм минала през детски приказки, разкази, импресии, поезия, почти издадох книга.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни