Mix of Figs или веган ресторант за бързо хранене в центъра на столицата


Отправям се към пряката на бул. „Витоша“ – ул. „Неофит Рилски“, търсейки номер 10. Крайната ми дестинация е една градска смокинова градина (figs – смокини, англ.) или едно от най-новите веган места в София – ресторант Mix of Figs.

Първа среща с веганската кухня. Почти не зная какво да очаквам, водена съм само от чувството за любопитство. Зная само, че ще ми бъде интересно. И със сигурност днес ще науча нещо ново за необятния свят на кулинарията.

Имам уговорена среща с Атанас Дюлгеров, който е собственик и основоположник на Mix of Figs. Разказва ми, че идеята за подобно заведение е от поне две години, но това, което го е спирало до този момент, е била липсата на подходящо помещение и локация. Открива ги преди близо половин година. В идеалния център на столицата и в малка, не много населена, уличка.

Няма как да не го попитам каква е личната история, която го подтиква към създаването на ресторант от такъв тип. Още от първите минути ми е ясно, че за него това съвсем не е само бизнес, а идея, в която вярва. И се оказва, че не греша.

От осем години Атанас е вегетарианец, а от четири – веган. Споделя, че винаги е търсил способи да подобрява себе си в различни аспекти и основен такъв е начинът на хранене. Най-важната стъпка се оказва спирането на месото, защото не желае дневното му меню да е свързано с нараняването на живи същества. А за да се постигне подобно нещо, е нужна промяна в начина на мислене. „Когато ядеш всичко, го правиш, защото така са те учили, това си виждал цял живот и го приемаш за нормално. Изискват се по-отворено мислене, желание за експериментиране. Видях, че липсата на месо всъщност ми се отразява добре, че има повече храни, които мога да ям, защото реално, когато спреш месото, наистина откриваш много други видове храни.“

Питам Наско с какво замества месото през тези осем години до днес. И той веднага ми отговаря, че първото, което е научил тогава, е, че има много растителни продукти, съдържащи протеини – броколи, спанак и т.н. Растителните такива всъщност имат в състава си и по-голямо количество микроелементи, което прави хранителната им стойност по-ценна от самото месо.

А днес тялото му самò знае от какви храни има нужда и няма защо да брои мазнини и въглехидрати. „Човечеството всъщност е оцеляло много дълго, хранейки се само със сурова храна и преди да се научи да готви. Всъщност ние сме единствения вид, който си готви храната. Ако човек яде сурова храна – плодове, ядки, зеленчуци, това е напълно достатъчно, природата така го е измислила. А всичко, което правим с цялата кулинарна индустрия, е супер усложняване, отишли сме в далечна крайност. И сега се стремим отново към опростяване – махаме това или онова, търсим природосъобразни продукти.“

А как усеща тялото си? Това е въпрос, който ми се иска да задам от самото начало, защото неведнъж съм чувала за положителните промени, настъпили вследствие на коренна промяна в начина на живот. „Имам повече енергия, здрав съм – в последните години не съм боледувал. Чувствам се по-буден, по-свеж, нямам нужда от кафе и други стимуланти.“

Време е и за един от най-важните въпроси в нашия разговор, а именно дали се усеща липсата на месни и млечни продукти. Атанас е категоричен: „Месо и млечни продукти не ми липсват, нямам желание за тях. Това е много интересно, защото едно време вкъщи са ме учили, че най-важното, което трябва да изям, е месото, пък ако трябва да хвърля другото от чинията. А другото най-често се оказваха зеленчуците.“

Време е да насочим разговора си и към самия ресторант. Любопитно е, че концепцията му е ориентирана към бързите закуски. „Искахме да направим заместител на бързото хранене, да покажем, че този тип храни могат да бъдат здравословни и вкусни. Предлагаме и някои готвени ястия обаче, имаме обедно меню, правим и супи.“

Какво има в менюто? Пици, баници, сандвичи, кюфтенца и какво ли още не. А какво съдържа една веган пица? Пиците са с пълнозърнесто брашно и различни съставки – гъби, спанак, маслини и веган салам. За заместител на традиционния кашкавал, отгоре има заливка от кашу. „Имаме веган луканка, веган салам, имаме алтернативи на сирена и кашкавали, направени от соя, от слънчогледово семе, от кашу. Предлагаме веган яйца „на очи“ – с кашу, агар-агар и куркума, а вътре има елда и доматен сос, наподобяващи кайма. Можете да опитате още грахов салам, направен от грахово брашно; принцеса с веган кашкавал, като при нея яйцето е заместено с чия, която има доста белтъчно съдържание; безглутенова пица от оризово брашно; крем-карамел от тиква; сиренка със сирене от слънчогледово семе; сурови крекери; веган сирене чедър.“

Стигаме и до кулминацията на нашия разговор. Противно на схващанията, „веганските ястия не ограничават хората, избрали да следват този житейски път. Не искаме да лишаваме хората от любимите им закуски, но им предлагаме по-здравословен, веган вариант. Не пържим, не ползваме рафинирани мазнини, готвим на ниска температура. По този начин се запазват хранителната стойност и живата енергия. Също така слагаме зехтина, след като е готово ястието, за да не се отнемат свойствата му. Всички продукти се приготвят на място, не купуваме нищо готово – правим си и тесто, и кетчуп, и веган майонеза, и всичко останало. Имаме и изцяло сурови храни за хората, които практикуват суровоядство.“

Важно уточнение е, че всичко е на много ниски цени. Екипът на Mix of Figs не се стреми към бърза печалба, защото идеята е да бъдат достъпни и полезни за повече хора. Така например баничката струва 1,60 лв., голямо парче пица се продава за 2,30 лв., а супа на деня можете да си поръчате за 2.10 лв.

Аз лично опитах веган луканка, парче пица и страхотна шоколадова бисквитка. Признавам си, не очаквах такова съвпадение на вкусовете и смея да твърдя, че нито едно от трите не се различаваше от обичайните си традиционни еквиваленти. Направи ми впечатление, че бяха крехки и наистина вкусни. Следващия път съм решила да пробвам някоя от дневните супи и задължително веганското сирене чедър. За финал ви споделям и страницата във Facebook на ресторанта, за да се запознаете още по-отблизо със специалитетите, които ежедневно предлага.

Станислава Симидчийска
Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни