Най-значимите банди в историята на рок музиката

Става ли въпрос за музика, опитите тя да бъде структурализирана са напълно излишни. Защото изкуството е неподвластно на правила и алгоритми, а силата, която носи със себе си достига далеч отвъд стиловото разпределение. Днес рок музиката е не само поредният тип музика, а съвкупност от идея, култура и история, преминала през години еволюция и изменения.

И дори рокът да е едно всеобхватно жанрово понятие, което няма и не бива да има ясни граници, то вече се е превърнало в култ и явление, дало важен старт в създаването и развитието на множество банди и следващи музикални стилове. И въпреки огромното разнообразие от изпълнители във всеки от поджанровете, ето някои от най-значимите за нас класически рок банди, доказали своето влияние в световен мащаб.

И след като един друг материал на VIBES предизвика огромни полемики заради избора на автора, сега предлагаме гледната точка на друг от нашите автори. Enjoy!

1. The Rolling Stones (1962)

Често смятана за „най-добрата рокендрол група на света“, Ролинг Стоунс е една от първите и най-значими формации в историята на рок музиката. Заради вплитането на по-силни вокали, рифове и барабани  в песните си, Миг Джагър, Кийт Ричърдс, Чарли Уотс и Рони Ууд успяват да спомогнат и възникването на по-тежки стилове като хард рок и хеви метъл и групи като Дийп Пърпъл, Бек Сабат, Лед Цепелин и тн.  Известни с енергичните си изпълнения на живо и с дивата си репутация, може би най-впечатляващото постижение на групата е, че след 50-годишното си съществуване  и издаването двадесет и девет студийни албума, осемнадесет албума на живо, множество клипове, концертни филми и компилации,  тя все още пази многобройните си фенове и силното си влияние.

2. The Who (1964)

Дъ Ху е британска рок група, създадена през 1964 година в Лондон, смятана за една от най-добрите и влиятелни в света. Основните участници в групата са китаристът Пийт Таунсенд, вокалистът Роджър Долтри, басистът Джон Ентуисъл и барабанистът Кийт Мун. Приносът им в развитиено на рок музиката се изразява в нововъведения като динамика, експресия и деструктивност на живото изпълнение. Известността им достига мащабни размери в САЩ и Великобритания. Днес песни като „Long live Rock“, „Baba O’Riley”, “My generation” или „Who are you?” са ни познати не само от радиото, но и като част от любими филми и сериали.

 3. The Doors (1965)

Създадена от музикантите  Джим Морисън, Рей Манзарек , Роби Кригър  и Джон Дензмор, Дъ Дорс не е като повечето рок групи, тъй като при изпълненията на живо, басист липсва.. Вместо това Манзарек свири баса с лявата си ръка на бас кийборд, а с дясната свири на друг кийборд. Много от песните са групова композиция, като обикновено автори на текстовете са вокалът Морисън и китаристът Кригър, а останалите работят по ритмиката и хармонията на мелодиите. Силно впечатляващи са театралното сценично поведение и загадъчните послания, което прави Дъ Дорс една от най-мистичните банди в историята на музиката.

4. Pink Floyd (1965)

Пинк Флойд е британска рок група, позната с психеделичното си звучене. Основана през 1965 година, тя първоначално се състои от студентите Сид Барет, Ник Мейсън, Роджър Уотърс и Ричард Райт. Те се прочуват с пищни сценични шоута, в които музиката се преплита с богата комбинация от визуални ефекти. Флойд е първата група, познала успеха, която да използва разнообразие клавирни инструменти като основа на  техното звучене, тъй като преди това единствено пианото е намирало място в рок музиката . Те й придават нов слой, различен от обичайната комбинация на барабани, бас и китара. Това проправя път към по-късни банди като Rush и допринася за възникването на електронните стилове през 80-те.

5. Queen (1971)

Въплъщението на помпозния рок от 70-те и 80-те Куийн разтърсва радиа и спортни стадиони с високопродуцирани парчета като "We will rock you" и "We are the champions". На сцената британският квартет си служи с изтънчени съчетания от димни бомби и фойерверки. И въпреки настойчивото отхвърляне от страна на критиците, групата изработва сложна конструкция от слоеве китари, произведени от виртуоза Брайън Мей, и преувеличените вокални хармонии, оживени от величественото присъствие на фронтмена и главен композитор Фреди Меркюри. Определено въздържайки се в използването на синтезатори, групата конструира звук, който въплъщава  част от британския мюзик хол и част от стила на Лед Цепелин, олицетворяван от операта макет „Bohemian Rhapsody”.

Радослава Влайкова
Радослава Влайкова

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни